Varför Vedugn

Skriv ut

Pizza på 1,5 minut eller perfekt bakat bröd med knaprig skorpa?

Varför vedeldad ugn till pizza eller bak?
Fördelarna med matlagning i en vedeldad Vedugn är många. Först och främst är den "torra" värmen som gör att du får krispig pizza och en god skorpa på brödet. Med Panyol´s prisbelönta och EU certifierade Franska vedugnar kan du baka en pizza på 1-2 minuter. Handgjorda vedugnar gjorda i "Terre Blanche" 100 % naturlig lera som använts till att göra vedugnar sedan 1860 I panyol vedugn kan du göra allt i från att baka pizza 400-430° för att sedan  använd ugnen till

Matlagning
Använd ett grillgaller och placera denna över kol från elden och du har en stor grill. Grilla en perfekt entrecote
med tanke på ugnens storlek innebär att du kan få in ett helt lamm, flera hela kycklingar eller hela fiskar. 
Grönsaker och potatis placeras i eldfast form och placeras direkt på golvet. Kött eller fisk placeras på ett rack över grönsaker och låt köttsafterna droppade ner över grönsakerna och potatisen detta ger en underbar smak.

Släppa ut lite värme och ta ur alll aska och lå temperaturen sjunka till  (ca 250-300°) Efter att ha stängt dörren till ugnen, låt vämen jämnas ut i ugnen tar ca 15 minoter då får du utmärkta förutsättningar för  bakning av bröd pajer mm.

Underhåll

Det finns en unik egenskap med "Terre Blanche"  som används i tillverkningen av Panyol`s vedugnar, och det är att den inte behöver något underhåll. Fett  och nedsmutsning från tidigare användning bränns bort när du värmer up ugnen igen så blir den ren och fläckfri.När det ursprungliga vita färgen i ugnen återställs, är du garanterad att din ugn är helt ren.

Vedåtgång
Efter att ha byggt lite 10 ugnar, så har vi fått ett bra underlag för att se hur mycket ved som går åt, Det skiljer lite på om man bygger in ugnen helt och
hållet, eller om man isolerar och därefter putsar ugnen, Men vid inbyggnad gäller följande vid 12 timmars drift varje dag i en månad. Då går det åt ca 1,5-2 kubik meter ved.Pris på ved varierar men brukar ligga mellan 400-550 per kubikmeter ( 1  kubikmeter ca 15 säckar ) och då räknar vi med att säljer runt 200-250 Pizzor månd- torsd. och400-450 pizzor fred-sönd. och temperaturen hålls mellan 390-430 grader.Efter att man stäng på kvällen och satt på dörren på ugnen, så när man kommer på morgonen, vid 10 tiden är ugnen mellan 220-250 graderNär det gäller putsade ugnar, har vi ingen pålitlig statestik men ma kan anta att förbruknigen ligger ca 20-30 % högre.